Belbin teamrollen

omdat teamrollen de effectiviteit van een team bepalen

 • Wil je weten hoe je jouw OR-team effectiever kunt maken?
 • Ben je benieuwd wat maakt dat communicatie soms moeizaam verloopt?
 • Wil je de kwaliteiten van iedereen beter inzetten?

De Belbin-methode is een beproefde methode om inzicht te krijgen in de teamrollen die individuele leden innemen en wat die in de onderlinge samenwerking kunnen betekenen.  Een krachtige tool voor ontwikkeling van teams en de individuen binnen dat team.

Afbeelding voor Belbin teamrollen
Hulp nodig?

Kees kan je verder helpen op het gebied van advies.

Mede omdat..
 • Maatwerk standaard bij ons is
 • 300+ tevreden klanten
 • Binnen 1 werkdag antwoord

Wat maakt een team effectief?

Professor Meredith Belbin was nieuwsgierig naar wat teams effectief maakt. Een aanname was dat een hoge intelligentie een belangrijke factor zou zijn. Na onderzoek bleek dat teams met een gemiddelde hoge intelligentie niet succesvoller of soms zelfs minder succesvol waren dan ‘minder intelligente teams’. Wat dan wel? Belbin ontdekte dat teamrollen, dus de rollen die teamleden innemen, bepalend zijn voor het succes van teams. Na jaren onderzoek kwam hij tot 8 rollen, en na enige tijd voegde hij er nog een 9e aan toe. Negen teamrollen die bepalen of een team succesvol is.

In onderstaande video krijg je een eerste beeld van de 9 teamrollen!

Teamrollen = interactie

Belbin definieert een teamrol als: “de kenmerkende manier waarop iemand zich gedraagt, zijn bijdrage levert en met anderen omgaat op het werk”. De ervaring leert dat bij de meeste teamleden een drietal teamrollen het sterkst aanwezig zijn. Teamrollen worden bepaald door een mix van:

 • Persoonlijkheid
 • Intelligentie
 • Overtuigingen
 • Sociale context
 • Ervaring
 • Zelfinzicht

Belbin test met 360 graden input

Om te zien wie welke teamrollen in huis heeft, kan via ons een Belbin-test gedaan worden. Online, met zowel input van de kandidaat maar ook van anderen die de kandidaat goed kennen. Zo komt een 360 graden beeld tot stand, dat vaak meer zegt dan wat de kandidaat van zichzelf vindt/ziet.

Via onderstaande knop vraag je een vrijblijvende offerte aan voor een of meerdere belbin-tests!

Ontwikkelen van het team

Met de uitkomsten van de Belbin-test kijken we met jullie naar hoe de Belbinrollen benut worden, hoe deze de dynamiek binnen het team beïnvloedt en wat de gewenste ontwikkelingrichting is. We passen dit concreet toe op de verdeling van taken en functionele rollen binnen het team. We kijken naar hoe individuele teamleden hun teamrollen verder kunnen ontwikkelen, opdat deze nog effectiever worden.

Coaching

DB-leden, ambtelijk secretarissen en OR-leden kunnen door ons als vervolg hierop gecoacht worden bij het realiseren van hun ontwikkeldoelen.

Onze experts

Annette Tas, Marcel Daems, Richard Priem en Kees Roest zijn onze geaccrediteerde Belbin-experts.

Vragen naar aanleiding van onze diensten?

Kees staat als adviseur voor je klaar. Hij beantwoordt graag jouw vragen.