Afbeelding voor Pal voor goed bestuur
Afbeelding voor Pal voor goed bestuur
Hulp nodig?

Kees kan je verder helpen op het gebied van advies.

Mede omdat..
  • Maatwerk standaard bij ons is
  • 300+ tevreden klanten
  • Binnen 1 werkdag antwoord
Governance

Pal voor goed bestuur

ondernemingsraad maakt het verschil

Afbeelding voor Pal voor goed bestuur

Op een slechte dag ontvangt de ondernemingsraad van een sociaal werkvoorzienings-bedrijf een korte brief van het algemeen bestuur. Het bestuur heeft zich voorgenomen het bedrijf te ontbinden. Of de OR zo goed wilde zijn over dit besluit een advies uit te brengen. Het ging hier om een goed lopen bedrijf uitstekend presteerde, en op de landelijk branche-index zelfs in de top drie stond. Wat bleek: binnen het algemeen bestuur was onenigheid uitgebroken onder de wethouders die daar deel vanuit maakten.

Wat er daarna gebeurde…..

En toen dat niet overbrugbaar leek, wisten ze niet beter te beslissen dan de gemeen-schappelijke regeling dan maar op te heffen inclusief het bedrijf dat daar onder viel.

De directeur moest zich loyaal tonen aan zijn bestuur. Maar de ondernemingsraad had de handen vrij om het besluit aan te vechten. Met alle middelen die er maar te bedenken vielen. Een negatief advies, dreigen met beroep bij de ondernemingskamer, pers inschakelen, actiebijeenkomsten met gemeenteraadsleden organiseren, kamervragen laten stellen en de branchevereniging inschakelen.

Uiteindelijk wist de ondernemingsraad met de medewerkers zo’n deining te veroorzaken dat de gemeenteraadsleden de wethouders terugfloten. Er kwam een interimmanager die een voortzetting van het bedrijf mocht onderzoeken. En uiteindelijk verklaarden de wethouders dat het allemaal een groot misverstand was, en dat het bedrijf met enkele aanpassingen door kon. Deze ondernemingsraad had de moed om het besluit aan te vechten, ook met een kleine kans op succes.

Onze bijdrage

MEDE heeft het hele traject de OR bijgestaan om de strategie die de OR moest voeren mede vorm te geven. Verder fungeerden we als schakel naar de advocaten van de Clercq om ervoor te zorgen dat ook de juiste juridische stappen gezet konden worden.

Het resultaat

Het bedrijf kon door en ging zelfs nieuwe taken op het gebied van de participatiewet oppakken.

Deze experts werkten aan de casus

Nico Siffels was de adviseur die deze organisatie bijstond in raad en daad. Na de verkiezing van de nieuwe OR was Marcel Daems betrokken als trainer om het nieuwe OR-team goed neer te zetten.

MEDE omdat

we resultaat leveren door verbinding

Vragen over deze case?