Aanleiding
De ondernemingsraad (OR) van een dochteronderneming binnen een fusie van ziekenhuizen staat voor een uitdaging. Te midden van een complexe fusie tussen de moederbedrijven richt de dochteronderneming zich op het vestigen van een gespecialiseerde kliniek, een ambitie die tijdens de pandemie bijzonder veeleisend is. Echter, wanneer blijkt dat de fusie uitmondt in een ‘vechthuwelijk’ en een defusie ter sprake komt, komt de continuïteit van de dochteronderneming in gevaar. Een van de moederbedrijven heeft haar oog laten vallen op het pand van de dochteronderneming als oplossing voor haar eigen huisvestingsproblemen. De OR wordt zo betrokken bij de complexe defusie van de moederbedrijven.
Aanpak
Onze adviseurs werken nauw samen met de OR om hun wettelijke bevoegdheden te benutten en te voorkomen dat ze verstrikt raken in de belangenstrijd van de vechtende aandeelhouders. De OR stemt af met de eigen directie om de positie van de gespecialiseerde kliniek in het zorglandschap te waarborgen. Echter, wanneer een externe bestuurder de directietaken overneemt, wordt de OR steeds meer buitengesloten van cruciale informatie en wordt zelfs hun adviesrecht in twijfel getrokken. Met het vrijmaken van het pand als sleutelelement in de defusieonderhandelingen, schakelen we uiteindelijk juridische hulp in en doen we een beroep op de Ondernemingskamer.
Resultaat
Dankzij de gang naar de Ondernemingskamer moeten de moederbedrijven rekening houden met de belangen van de dochteronderneming bij hun defusiebesluiten. De OR heeft met succes een gegrond beroep aangetekend. Tijdens de rechtszitting stemmen de aandeelhouders in met een convenant waarin wordt vastgelegd dat een reviewcommissie gedurende 9 maanden het bestaansrecht van de dochteronderneming zal onderzoeken. Ondanks de noodzaak om met dure advocaten en adviseurs hun invloed af te dwingen, is de OR zeer tevreden met het bereikte resultaat: de eerlijke kans voor de organisatie om haar bestaansrecht te bewijzen.
Wil je meer weten over hoe wij organisaties ondersteunen bij complexe juridische uitdagingen? Neem dan contact met ons op.
Deze experts werkten aan de casus
Zowel Rieneke Schouwenaar als Kees Roest werkten samen aan deze uitdagende casus. Rieneke met haar scherpe bedrijfskundige blik en ervaring met complexe besluitvormingsprocessen. Kees als ondersteuner en ook aanmoediger van de OR om een stevige positie in te nemen.
Wat wij nog meer kunnen betekenen
Hanc ego cum memoriter, tum etiam erga nos causae confidere, Hanc ego cum memoriter, tum etiam erga nos causae confidere, sed ut aut rerum hic tenetur a philosophis compluribus permulta dicantur, cur nec me ab illo inventore veritatis et dolorem? sunt autem quibusdam et quale sit extremum et quas molestias excepturi sint, obcaecati cupiditate non. ut aut rerum hic tenetur.