Afbeelding voor Investeren in samenwerking loont!
Afbeelding voor Investeren in samenwerking loont!
Hulp nodig?

Kees kan je verder helpen op het gebied van advies.

Mede omdat..
  • Maatwerk standaard bij ons is
  • 300+ tevreden klanten
  • Binnen 1 werkdag antwoord
TeamcoachingTraining en coaching

Investeren in samenwerking loont!

elkaar echt in de ogen kijken ook als de druk hoog is

Afbeelding voor Investeren in samenwerking loont!

Een groot internationaal ingenieurs- en bouwbedrijf waar de samenwerking tussen ondernemingsraad en bestuurder/HR niet goed loopt, ondanks alle goede intenties. Patronen die vast lijken te zitten. Verzoek aan MEDE om te helpen om de samenwerking weer op een goed spoor te krijgen. Wat het complexer maakte: er stond een reorganisatie op de agenda én het speelde midden in Coronatijd. Wat te doen?

Aanpak

Allereerst hebben we apart van elkaar, met bestuurder en directeur HR een gesprek gehad en daarna met de voorzitter en een OR-lid gesproken. We werden namelijk uitgenodigd door de bestuurder en ook de OR moest zich helemaal OK voelen bij de keuze van de begeleiders. Dat leidde snel tot een ja.

We hebben een aanpak gekozen van drie gesprekssessies waarin we steeds meer trechterden naar concrete afspraken. De drie gesprekssessies hebben we hybride gehouden: op locatie, met een goede cameraverbinding zodat een van de vier-OR-delegatieleden online kon aansluiten. De gesprekken duurden tussen de 2 en 3 uur.  Daarbij hebben we het volgende gedaan: op basis van waarderend onderzoek hebben we in kaart gebracht hoe beide overlegpartijen tegen de samenwerking aankijken en wat ze, elk vanuit hun eigen rol zouden willen. Daarbij nodigden we hen beiden stelselmatig uit om vooral onderzoekende vragen aan elkaar te stellen en daardoor oordelen uit te stellen. We vroegen ze om deze behoeften en belangen in een positieve actietaal te formuleren. Je formuleert dan vooral wat je wel wilt en niet wat je niet wilt. Dus in plaats van: “we willen niet meer dat de informatie last minute naar ons toe komt, want anders is het voor ons mosterd na de maaltijd”, zeg je: “we willen de informatie graag zo vroeg mogelijk, dan kunnen we ook tijdig beeldvormende vragen bij jullie neerleggen”. Wat creëerden een klimaat van volledige onafhankelijkheid. Beide overlegpartijen ervoeren ons als volstrekt onafhankelijk. Ook creëerden we veiligheid waardoor met name in de tweede gesprekssessie echt lastige punten in de samenwerking op tafel kwamen en er een goed begrip ontstond voor elkaars posities en daarbij behorende behoeften, maar ook op persoonlijk vlak er verbinding ontstond.

De gesprekssessies vielen samen met een net opstartend en ingrijpend reorganisatieproces. Dit kostte van beide overlegpartijen erg veel tijd en energie. Desondanks gingen de drie sessies door. De (tijds)druk die gevoeld werd gedurende het reorganisatieproces werd tijdens de sessies even vertraagd en er ontstond ruimte om elkaar dieper in de ogen te kijken.

De resultaten

  • Begrip voor elkaars posities en belangen
  • Verbinding op persoonlijk niveau
  • Minder effectieve communicatiepatronen opengelegd en afspraken om deze in de toekomst te vermijden
  • Heldere procesafspraken om elkaar vroeger in het proces te betrekken
  • Een kwalitatief goed overlegproces over een ingrijpende reorganisatie

Meer weten? Check dan onze blog hierover of het uitgebreidere artikel.

Deze experts werkten aan de casus

Annette Tas en Marcel Daems begeleidden beide overlegpartijen. Annette vanuit haar expertise en ervaring als coach en Marcel als ervaren procesbegeleider.

MEDE omdat

we resultaat leveren door verbinding

Vragen over deze case?