Afbeelding voor Inflatie 2025: welke indexatie neem je mee in onderhandelingen?
Afbeelding voor Inflatie 2025: welke indexatie neem je mee in onderhandelingen?
Hulp nodig?

Kees kan je verder helpen op het gebied van advies.

Mede omdat..
  • Maatwerk standaard bij ons is
  • 300+ tevreden klanten
  • Binnen 1 werkdag antwoord
MedezeggenschapOndernemingsraad

Inflatie 2025: welke indexatie neem je mee in onderhandelingen?

Afbeelding voor Inflatie 2025: welke indexatie neem je mee in onderhandelingen?

Het eerste kwartaal van 2025 liet opnieuw zien hoe grillig inflatie kan zijn: met 3,6% in eerste kwartaal 2025 ligt deze aanzienlijk hoger dan eerdere voorspellingen. Tegelijkertijd stijgen de cao-lonen hard door, met een voorlopige stijging van 5,5% in het eerste maanden van dit jaar. 

Voor ondernemingsraden die zelf aan tafel zitten bij onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden, roept dit vragen op. Wat betekenen deze cijfers? Hoe verhoudt loonontwikkeling zich tot inflatie? En vooral: hoe gebruik je deze inzichten in je eigen onderhandelstrategie en de bepaling van inzet onderhandelingen?

Cijfers bieden richting, geen blauwdruk

De inflatiecijfers worden vaak gepresenteerd als neutrale data, maar in onderhandelingen zijn ze allesbehalve neutraal. Ze worden gebruikt als ijkpunt, als argument, als rechtvaardiging. En terecht: ze vertellen iets over de koopkrachtontwikkeling van medewerkers en de economische ruimte die er al dan niet is. Maar cijfers zijn ook momentopnames. Ze moeten altijd worden ingebed in een breder verhaal.

Als ondernemingsraad is het daarom belangrijk om niet alleen te kijken naar het huidige inflatiecijfer, maar ook naar de trend. In 2025 is het beeld: inflatie daalt langzaam, maar blijft voorlopig ruim boven de 2%. Tegelijkertijd stijgen de lonen gemiddeld harder dan de inflatie – wat leidt tot een reële verbetering van de koopkracht.

Afbeelding voor Cijfers bieden richting, geen blauwdruk

Reële koopkracht als leidraad

Dat is goed nieuws voor medewerkers én het is ook een belangrijk ankerpunt voor jou als OR-onderhandelaar. De focus leggen op de verhouding tussen loon en inflatie is erg be;angrijk. Niet: is er een stijging geweest? Maar: blijft de koopkracht overeind – rekening houdend met afspraken uit het verleden, voorstellen nu maar ook straks en wat vraagt dat van de indexatie?

Zeker bij langlopende afspraken of meerjarige regelingen is het verstandig om rekening te houden met verwachte inflatie. Een eenmalige correctie op basis van het inflatiecijfer van dit jaar is niet voldoende als de prijzen in 2026 opnieuw hoger blijven liggen dan gedacht.

Afbeelding voor Reële koopkracht als leidraad

Indexatie of onderhandeling?

Sommige CAO’s en AVR’en kennen een automatische prijscompensatie of een gedefinieerde inflatie-indexatie. In andere gevallen is er juist onderhandelingsruimte. Voor de OR is het belangrijk om het mechanisme binnen de eigen organisatie goed te kennen. Is er al een indexatieregeling? Wordt die toegepast? En wat is het referentiepunt: het CPI-cijfer van het CBS, of een ander (internationaal) model?

Als er géén automatische regeling is, is het jullie taak als OR om de inzet te bepalen. Niet door alleen het cijfer op tafel te leggen, maar door het te vertalen naar de werkelijkheid van de medewerkers: hoe pakt dit uit op hun koopkracht, motivatie en betrokkenheid?

Afbeelding voor Indexatie of onderhandeling?

Argumenteren met inzicht

Een effectief gesprek over arbeidsvoorwaarden vraagt meer dan alleen een beroep op het inflatiecijfer. Het vraagt inzicht in de bredere economische context. Zoals de combinatie van:

  • een krappe arbeidsmarkt die zorgt voor loondruk,
  • inzicht in politieke beleidsmaatregelen (zoals btw- en accijnsverhogingen) die de inflatie extra kunnen aanjagen,
  • en een verwachte loonontwikkeling die momenteel hoger ligt dan de inflatie.

Dat maakt het kristalhelder: indexatiediscussie is geen vaststaand fenomeen, maar een trend die vraagt om structurele aandacht in arbeidsvoorwaardenbeleid.

Afbeelding voor Argumenteren met inzicht

Praktische tips voor de OR

  1. Volg de inflatie én de loonontwikkeling: Kijk niet alleen naar een van de officiële inflatiecijfers, maar ook naar wat er afgesproken wordt in vergelijkbare sectoren bij cao’s en avr’en.
  2. Gebruik ‘koopkracht’ als kernbegrip: Dat verbindt de cijfers met de beleving van medewerkers.
  3. Zorg -als mogelijk- voor afspraken over jaarlijkse herijking: Zeker als je meerjarige afspraken maakt, is een evaluatiemoment op basis van actuele inflatiecijfers essentieel.
  4. Wees helder over de reikwijdte van je invloed: Weet wat je formeel mag, maar gebruik ook je informele invloed en je positie als signaalgever. Veel ondernemingsraden die onderhandelen over arbeidsvoorwaarden maken afspraken over hun rol (extra bevoegdheden ten opzichte van de WOR) in een convenant.
Afbeelding voor Praktische tips voor de OR

Tot slot

Inflatie raakt de portemonnee van medewerkers direct. Laat je niet overspoelen door cijfers, maar gebruik ze. Als ingang voor het gesprek, als onderbouwing voor de inzet voor onderhandelen en als toetssteen voor afspraken die je maakt. Dan laat je als OR niet alleen betrokkenheid zien, maar ook deskundigheid. En dat is precies wat medewerkers van je mogen verwachten.

Wil je als OR je inzet aanscherpen of sparren over mogelijke indexatie-afspraken? We denken graag met je mee.

Neem gerust contact op. Kijk ook even naar onze advieslijn! 

Afbeelding voor Tot slot

Ook interessant

Andere blogs die interessant kunnen zijn:

Afbeelding voor Organisch veranderen: chaos of kans voor de OR?

Organisch veranderen: chaos of kans voor de OR?

Geplaatst op 4 maart 2025
Organisch veranderen: chaos of kans voor de OR? Wat is organisch veranderen en waarom is het relevant voor de OR? Organisaties veranderen continu, maar niet altijd via strak geplande trajecten. ‘Organisch veranderen’ klinkt flexibel en natuurlijk, maar voor ondernemingsraden (OR’en) kan het juist als vaag en ongrijpbaar voelen. Hoe behoud je als OR invloed wanneer verandering een geleidelijk en ongestructureerd proces lijkt? Essentiële lessen voor de OR bij organisch veranderen: • Wees er vroeg bij – Informele gesprekken met sleutelfiguren zorgen voor tijdige betrokkenheid. • Gebruik Artikel 24 WOR strategisch – Dit overlegmoment helpt om de OR-rol in toekomstige veranderingen te verankeren. • Maak afspraken over pilots – Bepaal kaders, meetpunten en personele gevolgen voordat experimenten starten. • Focus op het proces – De OR kan bijdragen aan een eerlijk en transparant verandertraject. • Denk breder over personele gevolgen – Niet alleen ontslagen, maar ook werkdruk en functie-inhoud veranderen. Verdiep je kennis: Masterclass Artikel 24 Wil je als OR beter inspelen op veranderprocessen? Op 13 maart organiseren MEDE en De Clercq Advocaten een masterclass voor dagelijkse besturen van OR’en. Hier leer je hoe je Artikel 24 strategisch inzet om invloed te vergroten. 👉 Meld je aan en versterk de OR-positie binnen jouw organisatie! Zoekwoorden: Organisch veranderen, ondernemingsraad, medezeggenschap, Artikel 24 WOR, OR en verandering, invloed OR, strategisch overleg.

Vragen naar aanleiding van onze blogs?

Onze collega Saskia is onder andere verantwoordelijk voor de blogs. Ze beantwoordt graag je vragen!

Mede omdat

onze blogs uitdagen en je laten nadenken

Nieuwsgiering?