Afbeelding voor Verder met online blended trainen
Afbeelding voor Verder met online blended trainen
Hulp nodig?

Kees kan je verder helpen op het gebied van advies.

Mede omdat..
 • Maatwerk standaard bij ons is
 • 300+ tevreden klanten
 • Binnen 1 werkdag antwoord
LerenOndernemingsraadTraining

Verder met online blended trainen

Gaan we dan nooit meer gezellig naar een hotel?

Afbeelding voor Verder met online blended trainen

Sinds de coronacrises heeft vrijwel iedereen wel nieuwe digitale middelen gebruikt. Binnen MEDE ervaren we werkende wijs de digitale mogelijkheden om teams te laten leren en ontwikkelen. We zijn blij dat we weer live kunnen trainen. Maar wat we hebben geleerd nemen we mee naar de toekomst.

Mogelijkheden

We zien mogelijkheden met online blended trainen. Daarmee bedoelen we leren met de inzet van een combinatie van verschillende online leermiddelen op ons leerplatform. Denk aan het bekijken van videolessen, het maken van opdrachten, het doornemen van vragen en quizzen en korte online bijeenkomsten. En dit is slechts een beperkte opsomming. Toen we ons over onze eerste weerstand hadden gezet, zagen we dat er ook voordelen zijn aan online leren. Ik zet de vijf voordelen even op een rij:

 • We horen van klanten die een online voorbereiding gebruiken dat ze het prettig vinden dat ze een deel van de inhoudelijke informatie kunnen doornemen in hun eigen tempo en op hun eigen gekozen moment. Wij als trainers zijn niet op repeat te zetten in een training, een filmpje kun je bekijken zo vaak als je wilt. En ook het eigen moment is fijn, immers de één is scherper in de ochtend terwijl een ander misschien een avondmens is.
 • Het tweede voordeel is dat je direct kunt starten. Hoe vaak gebeurt het niet dat een groep een datum zoekt voor een training en dat je zo een aantal maanden later zit voordat de training echt kan beginnen. Met een online traject hoef je niet te wachten: er wordt direct gestart met leren en uitwisselen en iedereen kan eenvoudig aanhaken. De motivatie en energie die loskomt bij het eerste gesprek wordt veel beter vastgehouden tot de training en omgezet in positieve ervaringen. Je bent ook al met elkaar aan de slag als de training start. Dat geeft meer resultaat.
 • Een online traject bespaart kosten en tijd. Door (een deel van) het leren online vorm te geven worden er minder kosten gemaakt voor reizen en verblijven. Het bedrijf is minder geld kwijt aan reizen, accommodatie en werkuren. Deelnemers hoeven minder te reizen en zijn daardoor ook minder tijd kwijt.
 • In een blended vormgegeven traject zijn meer en verschillende leermomenten. Je hebt een gedeelte zelfstudie, vervolgens is er de gelegenheid om online vragen te stellen, je gaat weer verder en daarna is er een moment voor live-afstemmen. Op deze manier heb je meer leermomenten en kun je zaken beter verwerken. Dat werkt vaak beter dan in een keer alles in één dag te moeten verwerken. Misschien neem je in zo’n volgeladen dag maar de helft op, terwijl je in een wat langer traject meer tijd hebt voor de verwerking. Bij een online blended traject worden verschillende activiteiten en momenten goed gepland.
 • Op het leerplatform kunnen de deelnemers van de groep met elkaar leren en op elkaar reageren. Wij plaatsen verschillende opdrachten om mee aan de slag te gaan en motiveren om op elkaar te reageren. De teamleden vormen een leergroep en dit werkt heel stimulerend en maakt dat de deelnemers aan de slag gaan en actief blijven.

100% online?

Is het nu zo dat we vanaf nu alles altijd online gaan aanbieden? Wij vinden dat niet de beste vorm. Er zijn elementen in trainingen zoals OR-en dat gewend zijn, die prima op een online blended manier kunnen worden opgepakt. Bijvoorbeeld de informatie uit de wet op de ondernemingsraad of de uitleg van een vaak gebruikt model als de Roos van Leary.

Maar er zijn ook zaken, zoals teambuilden, samenwerken en kwaliteiten ontdekken in een team die je minder goed kunt uitwerken in een online omgeving. Je mist het echte contact voor deze onderdelen, je kunt de sfeer niet voelen, je ziet niet echt hoe iemand reageert vanaf een scherm.

Onze missie

Onze missie is om nu en in de toekomst zaken rond het leren en ontwikkelen goed en slim te combineren: wij gaan meer blenden!

We combineren dan de volgende drie zaken combineren:

 1. Voor onderwerpen waarbij het prettig is om op een eigen moment en in eigen tempo zaken door te nemen, zetten we in een online variant met filmpjes, PDF-documenten, vragen en een quiz.
 2. Korte tussenmomenten, bijhouden van de voortgang door middel van online afspraken. Dan is er tijd om bijvoorbeeld even bij te praten en mensen op weg te helpen.
 3. Live momenten waarop we elkaar treffen en deze inzetten voor bijvoorbeeld de verdieping van de onderwerpen, het verbeteren van de vaardigheden en de ontwikkeling van het team.   

In gesprek

Wij gaan met al onze klanten graag in gesprek om jullie leervraag om te zetten in slimme en goede leermiddelen, en een mooi leertraject ontwikkeling met de goede combinatie van online en live leren en ontwikkelen!

Vragen naar aanleiding van onze blogs?

Onze collega Saskia is onder andere verantwoordelijk voor de blogs. Ze beantwoordt graag je vragen!

Mede omdat

onze blogs uitdagen en je laten nadenken

Nieuwsgiering?