Steeds meer ondernemingsraden onderhandelen zelf over een sociaal plan. Zowel in de overheid, zakelijke dienstverlening, industrie en zorgsector nemen de ondernemingsraden meer en meer het heft in eigen handen. De oorzaken hiervoor zijn divers.  Uit een nadere rondgang bij onze klanten heeft dit fenomeen vooral te maken met het verminderen van het aantal vakbondsleden per organisatie,  een meer progressieve opstelling van de ondernemingsraden of de wens van werkgevers om: “zaken in eigen huis” op te lossen.

155HVan oudsher zijn ondernemingsraden meer gericht op de personeelskant dan de organisatiekant, terwijl de WOR aangeeft dat de OR er is: “in het belang van een goed functioneren van de onderneming in al haar doelstellingen”.  Mede ingegeven door de economische omstandigheden en toename van invloed van ondernemingsraden op strategisch niveau, richten ondernemingsraden zich meer en meer op de continuïteit van de organisatie waardoor “de belangen” van de werknemers en werkgevers dichter bij elkaar komen. In de praktijk zie je dan ook dat er hard gewerkt wordt aan de verbetering van de relatie tussen werkgevers  en ondernemingsraden waarbij vaak de relatie tussen ondernemingsraden en vakbond aan de ene kant en ondernemingsraden en werknemers aan de andere kant onder druk komt te staan.

Maar onderhandelen over het sociaal plan levert ook voordelen op. Zoals gezegd  zorgt het voor toenadering tussen directie en ondernemingsraad , kan de OR werken aan een versterking van de relatie met collega werknemers, doe je als OR lid nieuwe vaardigheden op en kan de OR een stevige positie krijgen in de organisatie.  En in veel gevallen is er sprake van tijdwinst waardoor  organisatieaanpassingen snel geïmplementeerd kunnen worden. En wat niet veel werkgevers en ondernemingsraden weten is dat de mogelijkheid om te onderhandelen over het sociaal plan ook gewoon bestaat  mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.  (In diverse Cao’s staat dat het sociaal plan onderwerp van gesprek is tussen vakbond en werkgever.) Vakbonden blijven een belangrijk rol houden als het gaat om afsluiten van cao’s en sociaal plannen. Ze hebben de kennis, de ervaring en kunnen het machtsmiddel van staken gebruiken. Maar het blijft opmerkelijk dat steeds meer ondernemingsraden het heft in eigen handen nemen, en de verantwoordelijkheid durven te nemen om namens de medewerkers sociaal plannen af te sluiten, die de toets der kritiek van zowel medewerkers alsook Ondernemingskamer weet te doorstaan.

Wilt u meer weten over de rol en positie van werkgevers, ondernemingsraden en vakbonden bij organisatieveranderingstrajecten,  waar sprake is van personele gevolgen, onderhandelen en een sociaal plan, neem dan contact op met onze adviseurs Rieneke Schouwenaar of Nico Siffels of Eva Bernaerts. Wij helpen u graag.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.