De jubileummiddag voor vijftien jaar leergangen ambtelijk secretarissen van MEDE: donderdagmiddag 24 september 2015 was het zover.  Plaats van handeling: de Mannenzaal. Een unieke locatie in het historisch centrum van Amersfoort.

In deze zaal gaan we iets meer terug in de tijd dan vijftien jaar geleden. In deze Mannenzaal zijn de 22 bedsteden voor de mannelijke gasten nog te zien. Het is een feest om de ambtelijk secretarissen (opnieuw) te treffen. Over het algemeen zie je maar één ambtelijk secretaris per bedrijf. Het verschil tussen ons is groot. De één zit nog maar een paar jaar in het vak, de ander al meer dan vijftien jaar. Ieder levert een bijdrage op zijn eigen manier en niveau. Een ding delen we ons allen: we hebben goede ideeën en passie voor het vak.

Leergangen

Natuurlijk zijn er op deze bijzondere dag niet alleen warme blijken van herkenning. We moesten ook nog aan de slag. We hebben ons gebogen over vragen als: Wat is er in die vijftien jaar zoal veranderd? Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van medezeggenschap en participatie? Wordt het geen tijd voor een nieuwe benaming van de functie ambtelijk secretaris? En samen met Stephany Linthorst (sl-IMPACT), Susanty NAP (MEDE), twee gastsprekers (Patricia Bergen en Hennie Bongers (ambtelijk secretarissen bij GGZ Oost Brabant) namen we een doorkijkje naar de toekomst. De twee gastsprekers presenteerden een medezeggenschapstraject, waarin ondernemingsraden, cliëntenraden en familieraden samenwerken. Daarin gebruiken ze veel minder traditionele bestaande overlegvormen. Steeds vaker wordt gekeken wat het beste aansluit bij de organisatie en wordt meebewogen met de ontwikkelingen binnen onze organisatie. Ook de rol van de ambtelijk secretaris verandert, of misschien beter gezegd de adviseur hierin.

Lancering Leergang D

Deze dag wAS jubileum2erd meteen ook gebruikt om een nieuwe leergang te lanceren – leergang D – adviseur Dialoog en Participatie – the sky is the limit. Het is, vind ik, een mooie aanvulling en een volgende stap op de nieuwe rol van medezeggenschapsprofessionals rond medewerkersparticipatie en dialoog. Tijdens de middag mocht ik al even kennismaken met drie medecursisten. We verheugen er ons nu al op om de volgende stap te zetten. One small step for (wo)man, one giant leap for mankind?

De middag werd afgesloten met een heerlijke high tea en vele niet te versmaden lekkernijen. De high tea was in de naastgelegen Kapel waar tot voor kort nog elke week een kerkdienst werd gehouden.

Ik hoop dat we niet nog eens vijf jaar hoeven te wachten voor zo’n inspirerende bijeenkomst. Kunnen we niet jaarlijks zo’n ‘jubileumdag’ houden?

 

Klaas Spoelstra, Ambtelijk secretaris bij OR EMPATEC    DSC_3658